Przemysł mleczarski i lody – branża spożywcza.
Przemysł mleczarski, jak sama nazwa wskazuje obejmuje dodatki do żywności mlecznej. Są to produkty mleczne, takie jak na przykład wszelkiego rodzaju sery, czy jogurty. Pochodzenia mlecznego są też lody. Uwielbiany przez wszystkich produkt, który jest najlepszym ukojeniem w gorące dni również zawiera dodatki spożywcze. Wśród tych kategorii wyróżniamy: aromaty, chlorek wapnia, emulgatory, kwas mlekowy, lecytyna słonecznikowa hydrolizowana, mleko kokosowe w proszku, pasta pomarańczowa i cytrynowa oraz skrobia kukurydziana. Najbardziej powszechnym dodatkiem są aromaty. Odpowiadają one za zapach danego produktu, ale również za smak. Najlepszym tego przykładem mogą być ciasta. Unoszący się aromat i pyszny smak jest możliwy właśnie za pomocą aromatów. Są one bardzo często stosowane, ponieważ lepiej pachnące i wyglądające produkty lepiej się sprzedają. Odpowiednim wyborem dobrego producenta na przykład lecytyny słonecznikowej, czy mleka kokosowego, które są ważnymi dodatkami w przemyśle mleczarskim może być STERNCHEMIE – producent standaryzowanej lecytyny słonecznikowej, rzepakowej i sojowej w postaci płynnej i proszkowej, specjalnych komponentów lecytynowych stosowanych w produkcji proszków mlecznych instant, lecytyny słonecznikowej hydrolizowanej, dostawca mleka kokosowego (śmietanki kokosowej) w proszku oraz czerwonego oleju palmowego RSPO. Zobacz.
Przemysł napojowy
Większość napojów, które możemy spotkać i zakupić w sklepach zawierają dodatki spożywcze. Są one odpowiedzialne za kolor, smak a nawet zapach. Jak już wspomnieliśmy powoduje to, że są one chętniej kupowane ponieważ wpływa to na nasze zmysły. Nie zaleca się jednak wyboru napojów, które mają rażące kolory takie jak mocny niebieski, czy zielony. Dotyczy to szczególnie gazowanych napojów, ponieważ są one z reguły bardziej niezdrowe. Najlepsze dodatki spożywcze do napojów to takie, które są pochodzenia naturalnego. Mianowicie pochodzą od określonych rodzajów owoców, czy warzyw. W tym momencie wiele osób może sobie zadać pytanie: jeśli można wyprodukować napój z owoców, czy warzyw to w jakim celu stosować dodatki? Są one przede wszystkim odpowiedzialne za kolor, smak i zapach, czego często same owoce mogą nie dać. Innym powodem jest dłuższa data ważności, za którą są odpowiedzialne właśnie dodatki do żywności. W przemyśle napojowym możemy wyróżnić dodatki, takie jak: aromaty, barwniki, substancje słodzące. Ważnym aspektem jest oczywiście odpowiedni wybór sprawdzonego dystrybutora dodatków spożywczych. Przemysł napojowy jest powszechny i każdy z nas kupuje napoje, w związku z czym dodatki spożywcze powinny być profesjonalnie dobierane i wytwarzane, co pozwoli zakupić zdrowszy produkt.