Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Wrocław
Stworzyli osiedle przyszłości. Projekt z PWr z główną nagrodą w międzynarodowym konkursie

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Jak w 2075 roku będzie wyglądać samowystarczalne osiedle? Z tym wyzwaniem zmierzyli się uczestnicy międzynarodowego konkursu Intuiture2075. Najlepszy okazał się projekt studentek i studenta z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej – Mai Stankowskiej, Klaudii Ryś i Mateusza Baranowskiego.
Stworzyli osiedle przyszłości. Projekt z PWr z główną nagrodą w międzynarodowym konkursie

Stworzyli osiedle przyszłości. Projekt z PWr z główną nagrodą w międzynarodowym konkursie
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Stworzyli osiedle przyszłości. Projekt z PWr z główną nagrodą w międzynarodowym konkursie
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Stworzyli osiedle przyszłości. Projekt z PWr z główną nagrodą w międzynarodowym konkursie
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

W konkursie wzięli udział studenci z ponad 30 uniwersytetów z  jedenastu krajów. Głównym zadaniem było zaprojektowanie samowystarczalnego osiedla na 150 jednostek mieszkaniowych, które mogłoby istnieć w 2075 r. Dodatkowo uczestnicy musieli także przewidzieć jego stopniową ewolucję, dostosowując osiedle do bezustannie zmieniających się potrzeb użytkowników, promować integrację sąsiedzką i rozwój technologii.

Najlepiej z tym zadaniem poradzili sobie Maja Stankowska, Klaudia Ryś i Mateusz Baranowski z Wydziału Architektury, którzy swoją koncepcję przygotowali pod opieką dr inż. arch. Anny Miśniakiewicz. Ich projekt powstał w ramach kursu „Architecture Design - Environmentally Friendly Dwelling Architecture” na studiach magisterskich.

– Naszym celem było zapewnienie różnorodnych, elastycznych, dostępnych oraz przystępnych cenowo przestrzeni. Zdecydowaliśmy się również na zdefiniowanie potencjalnego odbiorcy osiedla i określenie jego najważniejszych potrzeb takich jak: poczucie bezpieczeństwa i prywatności, edukacja i integracja międzysąsiedzka oraz silny nacisk na tzw. „well being” i zdrowie psychiczne – mówi Maja Stankowska.

Swoją koncepcję rozszerzyli o rewitalizację historycznego obiektu – stodoły – znajdującego się na działce w Rędzinie, jednym z wrocławskich osiedli oraz o zaprojektowanie usług, miejsc pracy i rekreacji. Wszystkie konstrukcje miałyby zostać wykonane z niskoemisyjnych materiałów budowlanych, a projekt uzupełniono również o obliczenia emisji dwutlenku węgla.

– Największym wyzwaniem było pogodzenie wielu na pozór sprzecznych idei. Zależało nam na połączeniu tradycji z nowoczesnością. Stworzeniu poczucia przynależności do danej grupy społecznej z jednoczesnym zapewnieniem prywatności i wykorzystaniu rozwiązań ekologicznych, ale przy tym komfortowych i funkcjonalnych – wyjaśnia Mateusz Baranowski.

Ostateczna koncepcja zakłada podzielenie osiedla na trzy strefy zawierające: jednostki mieszkalne uzupełnione o pokoje hostelowe (coliving), domy szeregowe (cohousing) oraz wolnostojące domy jednorodzinne. Dodatkowo na terenie zlokalizowano trzy centra usługowe o różnej funkcji: komercyjnej, edukacyjnej i rolno-hodowlanej, w których znajdują się m.in. strefy co-workingowe, dom kultury, sady, farmy wertykalne i uprawy permakulturowe.

Za zdobycie I miejsca zespół z Politechniki Wrocławskiej otrzymał nagrodę pieniężną w wysokości 1 000 euro.


pwr



Dzisiaj
Piątek 21 czerwca 2024
Imieniny
Alicji, Alojzego, Rudolfa

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl


otoolesnica.pl © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl